Ένα μουσείο-ταξίδι στο παρελθόν, μια εμπειρία βιωματική που ξεδιπλώνει στα μάτια του επισκέπτη εικόνες προ πολλού ξεχασμένες. Το τυπικό σκοπελίτικο αρχοντικό του 18 ου αιώνα, στην καρδιά της Χώρας, το οποίο δωρήθηκε από την Αντιγόνη Βακράτσα στον Δήμο Σκοπέλου με σκοπό να λειτουργήσει ως μουσείο, διατηρεί τη μορφή που είχε όταν το κατοικούσαν οι ιδιοκτήτες του.
Ο επισκέπτης, εδώ, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας, κειμήλια, σκεύη, εικόνες, πίνακες, κεντήματα, διακοσμητικά, καθώς και παραδοσιακές φορεσιές του 20ού αιώνα. Ένας από τους αξιοσημείωτους χώρους του Αρχοντικού Βακράτσα, είναι το δωμάτιο που χρησίμευε ως ιατρείο, το οποίο διατηρείται στην αρχική του μορφή, με τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί στα τέλη του 19 ου και στις αρχές του 20 ού αιώνα. Την εμπειρία συμπληρώνουν σπάνια βιβλία, έγγραφα και φωτογραφίες με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.
Το αρχοντικό διαθέτει επίσης έναν εξαιρετικό κήπο, με τον χαρακτηριστικό σε οικήματα της εποχής φοίνικα, όπου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, ομιλίες και άλλα.
Μια ιστορική οικογένεια
Το αρχοντικό του 18ου αιώνα ανήκε στον Σταμάτη Βακράτσα (1867-1937) γιατρό, βουλευτή επαρχίας Σκοπέλου και Γερουσιαστή Ν. Εύβοιας. Ο Σταμάτης Βακράτσας παντρεύτηκε την Αγγελική Ρεμπάκη και απέκτησε δύο γιούς και τρεις κόρες. Το σπίτι πέρασε στα χέρια της κόρης του Αντιγόνης, η οποία ήταν κι αυτή γιατρός και υπήρξε από τις πρώτες Ελληνίδες που μπήκαν στο πανεπιστήμιο, συμμετείχε μάλιστα στην ερευνητική ομάδα του Αλεξάντερ Φλέμινγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη.
Η οικογένεια Βακράτσα είχε πολύ υψηλές διασυνδέσεις. Από το Σκοπελίτικο αρχοντικό πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, όπως ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, και ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, και των γραμμάτων, όπως ο κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, γεννημένος στη γειτονική Σκιάθο, και ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Στην τραπεζαρία του διεξάγονταν, όπως λέγεται, μυστικές συναντήσεις, διαπραγματεύσεις, συζητήσεις και κλείνονταν πολιτικές συμφωνίες, καθοριστικές για το μέλλον της χώρας.